Nelegální kopie panenek BJD - tzv. Recasty

V nedávné době se na internetu objevilo několik dotazů týkajících se nelegálně vyrobených panenek BJD. Protože mnoho sběratelů neví, že vznikají i nelegální kopie panenek známých společností, je potřeba aby se o této skutečnosti mluvilo a dozvědělo se tak o ní co nejvíce stávajících i nových sběratelů.

 

Co to je recast?
Recast = nelegální kopie panenek BJD.
Tyto kopie vznikají většinou tak, že z originální BJD je vyrobena nová forma, jejíž pomocí pak daná osoba modeluje sama další panenky, tedy kopie. Občas se stane i to, že společnost najatá na odlévání originálních panenek udělá za zády oficiální společnosti pár kopií navíc a prodá je pro svůj vlastní zisk (většina společností si však odlévá své panenky sama tato varianta není tak častá).
Mnoho společností vyrábějících recasty otevřeně přiznává, že se nejedná o originál ale o kopii, bohužel se ale také najde spousta podvodníků, kteří kopii prodávají jako originál a okrádají tak důvěřivé kupující, kteří o těchto věcech nic netuší.
 
Recasty nejsou nikdy 100% stejné jako originál!
Čím se nelegální kopie panenek liší od originálu a proč je nekupovat?
Kvůli tomu, že forma kopírovaných panenek je vytvořena odlitkem originální panenky, ze které se následně odlévají další, jsou recasty o něco menší, než původní originální panenky.
Vzhledem k tomu, že recasty často nejsou dělané profesionálně, nastává u nich mnoho nedostatků v kvalitě:
  • od nepřesností, jako nesedící head cap, po povrchové vady, jako velmi výrazné spoje, až po bubliny v resinu, které je nemožné vidět na pohled a které způsobují jeho extrémní křehkost a tudíž jsou takovéto BJD velmi lehko zničitelné. Často bývají tyto nelegální BJD obecně křehčí, zvláště v oblasti očí, které se pak velmi snadno rozlomí. Občas se údajně stává, že jsou tyto nelegální BJD odlité z resinu, který je více toxický, než obvyklý resin (vyznačuje se výrazným pachem).
Pokud se vám u originální BJD cokoli rozbije/zlomí společnost vám (většinou zdarma) poskytne náhradní části. U nelegální panenky se vám takového servisu samozřejmě nedostane.
Častým problémem nelegálních kopií jsou špatně odstraněné spoje a mnoho resinového prachu, který je velmi toxický. zdroj: http://bjdkingdom.blog.cz
Křehkost nelegálně vyrobených panenek BJD. zdroj: http://recastreality.tumblr.com/

Hlavním negativem recastů je okrádání originálních umělců

Panenky BJD nejsou masově vyráběné, každý kousek je něco, na čem autor pečlivě pracoval, každý model je tak originální umělecké dílo. Prodáváním nelegálních kopií prodávající, ale i kupující okrádají původního umělce. Tyto ztráty na ziscích mohou být (hlavně pro malé společnosti) zásadní. Většina společnosti jsou jen nezávislí umělci, nebo se jedná o velmi malé společnosti a kupování recastů může být pro takového umělce destruktivní. Tím, že si pořídíte originální panenku prokazujete svůj respekt umělci, který ji vytvořil.
Toto stanovisko je obecně zakořeněné v jádru komunity majitelů BJD panenek a většina stránek i fór zakazuje posílání fotografií recastů, mimo jiné i proto, aby zabránili jejich přeprodávání a hlavně reklamě pro dané ilegální prodejce. Toto se týká například i největšího BJD fóra Den of Angels.
 
Lidé často argumentují slovy jako: "Asi to těm společnostem moc nevadí, když proti tomu nic nedělají.
Opět: většina společností je malá a zkrátka se jim nevyplatí investovat čas ani peníze do stíhání takovýchto lidí (nehledě na to, že většina těchto podvodníků sídlí v Číně, kde se tyto kauzy řeší velmi špatně a snaha o to by asi byla i zbytečná). Originální výrobci tak raději spoléhají na poctivost kupujících. Což samozřejmě v mnoha případech nefunguje.
Na většině oficiálních stránkách výrobců najdete varování proti ilegálním kopiím a jasný výpis odkud můžete kupovat originály.
 

 

Zde je vyjádření k nelegálním kopiím od dvou společností (v angličtině).
Obecně je společnost Iplehouse považována za jednu z větších společností, ale i ty velké BJD společnosti jsou ve skutečnosti dosti malé. Pro ty, co nerozumí anglicky, shrnutí obsahu: Iplehouse je společnost, pod kterou funguje jen několik umělců. Koupí ilegální kopie je poškozována jejich kreativita a pokud nebude jejich šíření zabráněno, může být společnost zasažena velmi zásadním způsobem. Všechny panenky jsou vyrobeny a navrženy s láskou a společnost dělá vše pro to, aby se postarala o všechny potřeby zákazníka, proto prosím neplňte kapsy kliminálníkům. Společnost se snaží bojovat proti těmto ilegálním kopiím a prosí i o vaši pomoc.

2. společnost Fairyland
Shrnutí: I když si lidé myslí obvykle opak, Fairyland je malá společnost zaměstnávající jen málo lidí, kteří dlouhé hodiny tvrdě pracují. Snaží se vytvořit vysoce kvalitní panenky, ze kterých nemají zdaleka tak velký výdělek, jak by se mohlo zdát. Pokud budou lidi dále podporovat ilegální kopie, společnosti budou nuceny skončit, nebo velmi omezit svoji produkci. Kopie jsou kopie a jejich koupě je špatná, proto se mnoho lidí snaží to, že je vlastní nějak ospravedlnit, ale to nic nemění na tom, že je to ilegální.

 

Jak rozeznat nelegální kopii od originálu
Nejen, že existují prodejci a společnosti soustředící se na nelegální kopie. Takováto ilegální BJD se k vám může dostat i z druhé ruky, buď protože původní majitel netuší, že se jedná o recast, nebo protože si chce prostě vydělat. Pokud člověk není opatrný, může být snadno okraden. Níže najdete pár tipů, na co si dát při nákupu panenek BJD pozor:
 
1. Ověřte svůj zdroj
Ať už objednáváte u společnosti nebo u dealera, ověřte si, že se jedná o oficiální společnost, nebo oficiálního dealera (jejich seznam je buď uveden na oficiálních stránkách společnosti, nebo stačí výrobce kontaktovat a on vám to potvrdí). To že o sobě nějaký dealer tvrdí, že je oficiální, skutečně neznamená, že tomu tak je. V případě nejistoty se nebojte zeptat na radu.
U prodejců z druhé ruky si najděte spolehlivý feedback (zkušenost předešlých kupujících). Pokud vám poskytne při prodeji i certifikát pravosti, pak máte o to větší jistotu.
 
2. Pokud se to zdá příliš dobré na to, aby to byla pravda, nejspíš tomu tak je
Existují určité zavedené ceny a pokud narazíte na nějaké, které se zdají neskutečně výhodné, raději dejte ruce pryč. Zvláště, pokud je daná panenka dvakrát a více levnější, než u oficiální společnosti. Taková cena prostě není reálná a jedná se o nelegální kopii.
 
3. Pokud nekupujete přímo od společnosti, zjistěte si, jaké mají jejich panenky označení pravosti 
Zpravidla se jedná buď o headplate (viz obrázek níže - značka společnosti na hlavě), nebo rytí uvnitř hlavy.
Bohužel, některé společnosti stále žádné značky svým panenkám nedávají, ale takových je čím dál tím méně a nejspíš je to jen otázka času, kdy vlastní označení zavedou všechny.
Samozřejmě i tyto značky mohou být okopírovány, byť se to stává zatím vzácně, takže se raději dívejte pozorně.
zdroj: http://momoiro-machiko.blogspot.cz/

4. Pokud kupujete second hand - panenku z druhé ruky
Zjistěte si co nejvíc informací o dané společnosti a daném modelu, abyste měli co nejvíce informací, které vám pomohou ujistit se, že se jedná o originál (barva resinu, datum vydání, detaily ve vzhledu, certifikát pravosti). Vyžádejte si od prodávajícího co nejvíce detailních fotografií.

 
5. Recast je mírně menší než originál
Někdy je opravdu velmi těžké rozeznat nelegální kopii od originálu, o tom se sami můžete přesvědčit na spodní fotografii. Je však patrné, že recast je o něco menší.
 

6. Hledejte, informujte se, ujistěte se. V případě pochybností neriskujte

 
Nelegální kopie jsou menší. zdroj: http://recastreality.tumblr.com

Text: Miyabi, 2013
Původní článek naleznete na: BJD Kingdom

 

Vyjádření internetového obchodu Panenka-Panenky.cz:
Respektujeme duševní vlastnictví všech umělců a výrobců, proto v našem obchodě Panenka-Panenky.cz zakoupíte vždy jen originální panenky od oficiálních výrobců. V případě jakýchkoli dotazů nás kontaktujte, rádi Vám na vše odpovíme a pomůžeme.