Enchanted Doll - Surviving (Přežívající)

Tato panenka mne zaujala hned v prvním okamžiku co jí Marina v únoru 2011 představila na svém blogu. Marina panenku Surviving vytvořila jako hold všem, kteří bojují s rakovinou prsu a nelehké volbě, které musejí čelit.

Povědomí o onemocnění rakovinou prsu je v současnosti stále rostoucí. Toto onemocnění se jeví být jako více a více nevyhnutelný vedlejší účinek ženství (i když touto nemocí mohou v některých případech trpět i muži), Marina vytvořila panenku Surviving zároveň jako její vlastní snahu vypořádat se s osobním strachem z rakoviny prsu. Panenka je jejím osobním postojem jak čelit skutečnosti, že jednoho dne by i ona sama mohla být mezi stovkami tisíců žen, které trpí tímto obrovsky nespravedlivým onemocněním. Je to situace, která se jednou může týkat každého z nás a můžeme jen doufat, že budeme tak stateční, jako ti, kteří již této nemoci museli čelit.

Téma rakoviny je asi pro každého z nás určitým způsobem citlivé téma, někdo se s ní setká přímo, někdo ji prožívá se svými blízkými - v současnosti se rakovina stala součástí života téměř každého z nás. Panenka Surviving mě osobně inspiruje přesně k tomu, jak se co nejlépe poprat s bojem s rakovinou - dělat to co člověka naplňuje, co ho baví. Jsem Marině hrozně vděčná za to, že tuto panenku vytvořila!  

Text: Lenka Klimešová, 2012

 

Fotografie z knihy Enchanted Doll od Mariny Bychkové (Pictures from Enchanted Doll Book by Marina Bychkova)