Panenky BJD

 

BJD je zkratka anglického názku "Ball Jointed Doll".

Panenky BJD jsou typické svým zpracováním, jsou to panenky vyráběné z resinu (polymerová pryskyřice). Jejich tělo je duté aby jím bylo možné provléct gumu, která panenky drží pohromadě. Panenky mají mnoho kloubů, takže bývají velmi dobře ohebné a krásně pózují.

Další z typických poznávacích vlastností panenek jsou skleněné vyměnitelné oči a jsou parukové.

 

Panenky BJD vznikly v roce 1999 v Japonsku, kde je poprvé začala vyrábět společnost VOLKS. Od té doby se natrhu objevují další a další výrobci, zákazník si tak může vybrat z nepřeberného množství druhů a typů panenek. Každý výrobce má své specifické znaky, panenky se liší tělem, obličeji, výškou i barvou pleti a tím jejich rozdíly určitě nekončí. 

Každý má tak možnost zvolit si panenku, která přesně odpovídá jeho požadavkům a přání.

 

Text: Lenka Klimešová, 2011

 

Nový přírůstek - BJD Minifee od společnosti Fairyland

27. března 2013 k nám přicestovala nová pomocnice. Jedná se o panenku BJD od společnosti Fairyland, typ Minifee. Velikost je MSD, tedy 1/4.

Sraz sběratelů panenek v Brně

11.května 2013 proběhne v Brně historicky první sraz moderních sběratelských panenek - tématem budou panenky BJD a panenky od společnosti Wilde Imagination.

Nelegální kopie panenek BJD - tzv. Recasty

V nedávné době se na internetu objevilo několik dotazů týkajících se nelegálně vyrobených panenek BJD. Protože mnoho sběratelů neví, že vznikají i nelegální kopie panenek známých společností, je potřeba aby se o této skutečnosti mluvilo a dozvědělo se tak o ní co nejvíce stávajících i nových sběratelů.

Novější tělo pro panenky Impldoll

Dobrá zpráva pro všechny, kteří plánují nákup panenky BJD právě od společnosti Impldoll. Společnost vylepšila těla panenek a přidala jim dvojité klouby v kolenou.

Body Blushing pro BJD

Opět krásná práce! Společnost Impldoll u klasických panenek BJD nedělá body blushing (nabarvení celého těla) a tak se jedna z majitelek těchto panenek rozhodla vzít situaci do vlastních rukou. Body blushing namalovala panence úplně sama a my se o to s Vámi prostě musíme podělit, protože výsledek je naprosto perfektní!

Křehkost materiálu aneb co vše se může stát při neopatrném zacházení

Polymerová pryskyřice (resin) je velmi příjemný materiál, je naprosto odlišný od vinylu. Už při prvním dotyku ucítíte rozdíl oproti ostatním plastovým materiálům, ze kterých se vyrábí většina panenek.

Těla panenek BJD

Těla panenek BJD jsou celkem velmi dobře a detailně propracovaná. Jak je již napsáno v úvodu, těla panenek jsou dutá a svázaná pružnou gumou, která celé tělo drží pohromadě a umožňuje panenkám dobrou pohyblivost.