Panenky Sybarite

Firma Superfrock LTD, která vznikla v roce 1999 v Londýně, vyrábí panenky s názvem Sybarite. Za zrodem těchto krásek stojí dva talentovaní tvůrci Charles Fegen a Desmond Lingard. 

Sybarite jsou vysoké 16,5" (Sybarite 3.generace 17"), jejich tělo je vytvarováno z těžké a zároveň velmi křehké pryskyřice, která bývá přirovnávána k porcelánu - tato pryskyřice je naprosto odlišná od těch, které jsou používány při výrobě BJD panenek. Při neopatrném zacházení se může snadno roztříštit nebo poškrábat a zničit.
Sybarite jsou vydávány v extra limitovaných edicích, dychtivě očekávány jejich obdivovateli. Každá nová řada panenek zmizí z obchodu výrobce téměř během několika málo minut od vystavení. Panenky mají unikátní vzhled, který se od roku 2005 téměř nezměnil. Pouze v několika malých detailech byly panenky vylepšeny (např. prsty u nohou jsou jednotlivé vyřezány, což u starších typů ještě nebylo). Od roku 2011 mají panenky Sybarite nový typ těla 3. generace, které je ještě více realistické.
Sybarite jsou doporučovány pro sběratele od 18 let, vzhledem k materiálu z jakého jsou vyrobeny a také díky nízkému počtu ve kterém jsou produkovány, což se samozřejmě odráží i na ceně, která mnohonásobně převyšuje cenu panenek Tonner.
Sybarite mají neskutečně ohebné tělo, díky 17 (u nového těla 3.generace 21) bodům ohybu. To zajišťuje skoro tak dokonalé perfektní pózování na fotografiích, jako lidské tělo. Je možné jim měnit paruky, díky tomu získává Sybarite nekonečně mnoho různých tváří a stylů.

Vzhledem k materiálu panenek je nutné zajistit jejich nezbytnou ochranu při přepravování (mnohdy musí procestovat celý svět než se dostanou ke svému majiteli), jejich křehké tělo by tento nápor určitě nevydrželo. Proto jsou Sybarite uloženy ve vypolstrované krabici vyplněné molitanem, který je ještě navíc pošitý saténovou látkou, aby nemohlo dojít k poškrábání panenky. Molitan je vytvarovaný tak, aby do něj panenka přímo zapadla a nedocházelo k pohybu. Některé typy panenek byly vydávány v přenosných taškách (např. Maverick the Gatekeepres nebo Trapeze).

Pokud se rozhodnete pořídit si vlastní panenku Sybarite, rozhodně nebudete zklamáni, ba naopak, už nebudete chtít žádnou jinou! 

Text: Lenka Klimešová, 2011

 

Paris Fashion Doll Festival 2015 - 1. část

Od 13.3. do 15­.3.2015 proběhl v Paříži již 21. ročník jedné z nejoblíbenějších akcí sběratelů panenek - Paris Fashion Doll Festival.

Obličeje panenek Sybarite

V současné době společnost Superfrock Ltd. vyrábí několik druhů obličejů, které si postupně v následujícím článku představíme.

Typy těl panenek Sybarite

Od svého vzniku do dnešního dne prošlo tělo panenek Sybarite celkem třemi zásadními proměnami a inovacemi svého těla.
V tomto článku si postupně popíšeme a prohlédneme jak se tělo panenek Sybarite od roku 2005, kdy se začaly vyrábět, vyvíjelo.